19.12.2018 00:25

Problemele din Apărare, pe masa noului ministru al Economiei

Problemele din Apărare, pe masa noului ministru al Economiei
Galerie foto

VIOLETA STANCIU


Interviu cu Constantin Bucuroiu, liderul de sindicat de la Uzina Automecanica Moreni, secretarul pe probleme de apărare al Federației Solidaritatea Metal din cadrul Cartel ALFA

Rep.: Sindicaliștii din industria de apărare a țării s-au întâlnit recent cu noul ministru al Economiei, Niculae Bădălău. Ne puteți spune ce discuții s-au purtat și cu ce rezultate?

- Încă de la instalare d-ul ministru Niculae Bădălău m-a contactat telefonic și și-a exprimat dorința de a avea o întâlnire cu sindicatele din industria de apărare, atât din aviație, cât și terestră. Sunt lucruri care s-au întâmplat... Am stabilit ca joi, 13 decembrie, la ora 13.00 să ne întâlnim. Important este că deși a fost ședință de guvern, d-ul ministru Bădălău, la ora 13.00 a fost în sală și spre surprinderea noastră a avut răbdare să suporte sindicaliștii din industria de apărare timp de patru ore. D-ul ministru m-a surprins prin faptul că deja intrase în posesia multor informații despre industria de apărare. La întâlnirea cu ministrul au participat 19 lideri de sindicat care au pus pe masă o serie de probleme pe care noi le considerăm foarte importante. Ne referim la contracte și comenzi pentru industria de apărare, iar aici a fost o notă critică pentru Ministerul Apărării Naționale, pentru că nu avem decât 3,7 % achiziții din industria proprie și restul numai din extern. Am criticat încă odată că offset-ul nu a fost folosit ca lege de bază pentru industria de profil care putea să ducă la dezvoltare.

Rep.: Da, dar Agenția Offset este la Ministerul Economiei, și deci ei nu s-au mișcat?

- L-am criticat pe fostul ministru al Ecomomiei, pe d-ul Dănuț Andrușcă, cel care a avut la dispoziție un an de zile și care nu a mișcat absolut nimic, nici pe contracte și comenzi, dar nici pe offset.

Rep.: S-au purtat discuții și despre investițiile care ar trebui să se facă în industria de apărare, dar și despre salarizare?

- Cu privire la investiții noi am mers din nou cu cifra de 250 de milioane de euro necesară, în prima etapă, pentru a putea să facem societățile industriei de apărare să fie performante în lupta aceasta acerbă care este pe piața internațională. Bineînțeles că punctul cel mai nevralgic al nostru este salarizarea din industria de apărare sub toate aspectele, cu toate necazurile pe care le-am tot expus în această perioadă, cu neatractivitatea atât pentru tineri, cât și pentru cei cu studii superioare, lipsa de specialiști, de ingineri din cauza salariului acestuia redus la minim pe economie. S-au dat exemple de situații destul de grave din societățile industriei de apărare. Ministrul a recepționat toate mesajele transmise și și-a exprimat satisfacția întâlnirii cu sindicatele, pentru că așa cum a spus dumnealui de aici poate să ia informația brută, informația reală. Dumnealui nu a venit cu promisiuni. A venit totuși cu o chestie care a plăcut sindicaliștilor. A zis să trecem la fapte, să ne sprijinim împreună și să începem de la un punct „zero” al industriei de apărare. S-a referit la următorul lucru... la o întâlnire urgentă cu ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici și cu consilierul primului ministru, Darius Vâlcov în care să se abordeze niște măsuri fiscale care să îmbunătățească situația veniturilor salariaților din industria de apărare. Modelul îl știm pentru că s-a mai folosit și pentru alții... În al doilea rând s-a pus problema unui sprijin total pe modificare Ordonanței 26 privind disciplina financiară, dar și necesitatea urgentă de a găsi soluții de ștergere a datoriilor istorice care nu vor mai fi recuperate în vecii vecilor și mai rău ne amăgim, în loc să plecăm dintr-un punct „zero” și să dezvoltăm. De asemenea ministru a anunțat că este împotriva privatizărilor fără sens în industria de apărare și este pentru o relansare a industriei de apărare pe capacități și în funcție de necesitățile pe care România le are în momentul de față. Deci ministrul a anunțat pașii următori pe care îi va face...în sensul că va avea întâlniri cu ministrul de Finanțe, cu Darius Vâlcov, cu ministrul Apărării, cu cel de la MAI, cu toți cei care pot să aibă contact cu industria de apărare.