04.11.2021 00:12

Opinii pro și contra certificatului verde

Opinii pro și contra certificatului verde
Galerie foto

În acest an, conform inițiativei Comisiei Europene, și în România certificatul verde a devenit obligatoriu pentru majoritatea activităților. Acesta este solicitat la intrarea în mall-uri, restaurante, hoteluri și pentru a ieși din casă după ora 22.00. De asemenea, accesul în orice instituție publică și privată (cu excepția angajaților) se va face pe baza certificatului verde însă în acest caz va fi luat în considerare și testul COVID-19.  Reporterii cotidianului Jurnal de Dâmbovița au stat de vorbă cu mai mulți cetățeni pe marginea acestui subiect, întrebându-i dacă sunt de acord cu obligativitatea certificatului verde?

*Este o chestie care să ,,omoare” definitiv afacerile restaurantelor, hotelurilor și tot ce ține de Horeca. Din punctul meu de vedere nu este normal să impui asemenea restricții, iar tu ca Guvern să nu ajuți cu nimic aceste afaceri să supraviețuiască. Uitați-vă câte restaurante și magazine din mall-uri au pus lacătul în ultimele două săptămâni.

*Nu știu dacă este o metodă corectă, dar clar trebuie să ne vaccinăm ca să scăpăm de acest virus nenorocit. Poate ar trebui să fie altă metodă, nu să obligi oamenii să prezinte certificatul verde. Sunt persoane în vârstă, care nu știu să folosească tehnologia. Plus de asta, au de suferit foarte mulți cei cu restaurante și magazine. Cred că ar trebui să se gândească mai mult asupra acestei decizii și să fie îmbunătățită.

*Este o variantă, într-adevăr. Ok, nu vrei să te vaccinezi că îți e frică să nu mori, deși virusul face victime tot mai multe, dar măcar testează-te și tot este valabil, din ce știu eu. Unii nici măcar atât nu vor.

*Foarte greu să vă răspund la această întrebare…Eu unul m-am vaccinat și am hârtiile, dovada că m-am vaccinat, nu știu să arăt pe telefon acel certificat, deși copiii mi l-au descărcat, dar vă spun sincer, nu sunt obișnuit cu tehnologia. Plus de asta, ce fac ăștia cu restaurantele, hotelurile și așa mai departe? În România nu s-a vaccinat nici 40%, vă dați seama cât de mult vor fi afectați cei din industria Horeca? Eu sunt de acord că vaccinul este singura noastră șansă să scăpăm de virus, dar trebuie găsită o soluție pentru toată lumea.

*Da, cred că este o variantă bună, numai așa putem convinge și pe cei care spun că ei nu se vaccinează că nu știu ce pățesc. Nu ascultă medicii specialiști, care spun foarte clar că vaccinul împotriva COVID este ca toate celelalte vaccinuri, nu te omoară, nu-ți cresc urechile sau coadă la spate. Era bine dacă măcar puneau ceva să ne deștepte și pe noi, de asta aveam nevoie. Englezii, francezii, italienii…toți sunt peste 90% vaccinați. Noi, ciuciu…vai de capul și sănătatea noastră.

*Este o rușine ce se întâmplă și o hoție ca să aibă control asupra noastră. Nu mă vaccinez și nu-mi las nici familia să o facă. Dacă ei zic să stăm în cap, noi repede trebuie să executăm. Nu! Și asta e, nu mă mai duc la mall, abia nu mai cheltui banii aiurea, la restaurant cred că nu m-am mai dus decât la anumite evenimente, în rest deloc, așa că dacă mă pot duce la supermarket fără să-mi ceară ,,certificat de control” , atunci e bine.

 

După cum se poate observa, părerile rămân împărțite, deși foarte mulți își pun întrebarea cum vor supraviețui restaurantele, cafenelele, mall-urile și hotelurile dacă românii tot vor alege să nu se imunizeze. Legea obligativității prezentării certificatului verde propusă de USR a fost respinsă în plenul Senatului, dar aceasta va fi din nou dezbătută.

 

 

 

Ștefan Khalil