11.05.2022 00:16

Majorarea salariului minim... la alegere!

Majorarea salariului minim... la alegere!
Galerie foto

*„Dacă salariul minim se va stabili, prin hotărâre de guvern, la o valoare mai mare, se va aplica fără probleme, dacă nu... nu se va aplica” *„Deocamdată, ca să ajungem la nivelul Uniunii Europene trebuie să ne ducem noi în UE să muncim acolo, cam ăsta este adevărul. Ca să-ți fie mai bine trebuie să te duci acolo”

 

Interviu cu președintele Sindicatului ,,Valahia’’ Târgoviște, Nicolae Dragodănescu

Rep.: Se vorbește despre o nouă majorare a salariului minim, dar la alegere! Guvernanții vor să lase la latitudinea angajatorului această creștere cu 200 de lei a salariului minim, sumă care va fi scutită de la plata impozitului, și  care ar urma să se aplice de la 1 iunie 2022. Dumneavoastră, ca lider de sindicat,  cum comentați acest lucru?

- Și acum e tot la alegere, angajatorul poate să-ți dea 2550 lei sau 25000 de lei, este tot la alegere... Dacă nu se dă o normă imperativă care să oblige angajatorul, atunci înseamnă zero, haideți să fim serioși! Cine îi oprește să dea mai mult la salariu? Dacă salariul minim se va stabili, prin hotărâre de guvern, la o valoare mai mare, se va aplica fără probleme, dacă nu... nu se va aplica. Este necesar să se majoreze cu cel puțin 200 de lei, dar nu să fie la latitudinea angajatorului, dacă se poate!!! Să fie imperativ, adică sub 2750 lei să nu fie salariu în Româmia, ar mai fi ceva, ar mai acoperi din creșterea aceasta  a prețurilor.

Rep.: O mare problemă este și impozitarea pe salarii care este foarte mare la noi?

- Avem cea mai mare impozitare pe salarii din Europa sau una dintre cele mai mari... Aproape jumătate dintr-un salariu brut se duce înapoi la stat sub formă de taxe și impozite.

Rep.: Când vom ajunge și noi la nivelul celor din Uniunea Europeană cu adevărat?

- Vom ajunge, dar este vorba de un decalaj de timp. Când vom ajunge noi la nivelul acela, ei vor fi cu încă 40 de ani înaintea noastră. La noi mor sistemele de pensii, sistemele  de sănătate pentru că aproape 5 milioane de cetățeni nu mai contribuie în România. A început să se vorbească de asta de la o vreme, dar este un lucru foarte grav. Vor colapsa toate sistemele de asigurări de sănătate, pentru că 5 milioane de oameni înseamnă foarte mult, înseamnă enorm, înseamnă o țară mică, ba chiar medie. Noi, din 23 de milioane câți eram odată, vom vedem acum la recensământ câți mai suntem... și câți mai suntem prin țară.

Rep.: Clasa politică ce ar trebui să facă?

- Clasa politică dacă ar înțelege măcar cum funcționează un stat și dacă ar înțelege ce pârghii pot să folosească dânșii pentru a face statul să meargă mai bine... Ar putea să facă mult, dar pentru asta ne-ar trebui o  altă clasă politică, alți oameni... Numai că oamenii de calitate nu se bagă în politică, oamenii serioși fug de politică.

 

 

Violeta Stanciu