09.06.2023 00:20

Județul Dâmbovița - de la trecutul istoric la perspective în secolul XXI (partea a III-a)

Județul Dâmbovița - de la trecutul istoric la perspective în secolul XXI (partea a III-a)
Galerie foto

Și mulți au constatat această realitate și cu prilejul recentelor „Zile ale județului Dâmbovița”, zile în care am străbătut acest meleag de țară prin mai multe zări ale sale, prilej de a vedea la fața locului cum de la Potlogiul brâncovenesc și Găeștiul lui Gheorghe Zamfir, și „orașul aurului negru” Moreni, și Pucioasa, care păstrează încă amintirea faimosului general Kiselleff, cel ce i-a descoperit „apele de sănătate”, și de la Bălenii vechilor boieri și Răcarii lui Ion Ghica, la Moroienii Ciorăneștilor și magicele piscuri Omu și Leaota ale fascinanților Munți Bucegi, prilej, deci, de a vedea cum Dâmbovița domnească și voievodală, onorându-și trecutul, pătrunde viguros în orizonturile secolului XXI.

Îmi îngădui ca, și acum, să trag un semnal de alarmă: dispariția județelor înghițite de rechinii regiuni – căci asta le va fi soarta, după cum ar vrea neomarxiștii de la Bruxelles, unii cu interese obscure mafiote și pe seama românilor - ar însemna o altă „stalinizare” a României, în loc de a fi regândite în funcție de necesități și posibilități. Cu justețe.

Și atrag atenția cu toată responsabilitatea cronicarului, istoric și jurnalist, care, timp de 60 de ani, a trăit activ în istoria contemporană a acestui meleag de țară, consemnând-o: dacă ar fi ca județul Dâmbovița să dispară din nou, tocmai acum când renaște, România ar fi mai săracă, deschizându-i-se în trup o rană adâncă. Iar istoria nu-i va ierta pe cei ce ar fi s-o producă. Sper ca bunul Dumnezeu să nu îngăduie o asemenea tragedie.

 

 

 

George Coandă