24.02.2023 00:13

Industria de Apărare a României, surclasată de vecini

Industria de Apărare a României, surclasată de vecini
Galerie foto

*„Dacă ne uităm la vecinii de aproape, la bulgari, ROMARM-UL lor s-a dus la peste un miliard de dolari export, iar noi suntem pe la puțin peste 100 de milioane de dolari”

 

ROMARM, compania românească a industriei de apărare, a ajuns ciuca bătăilor... în Estul Europei! Acest lucru reiese doar din simpla comparație pe care liderul de sindicat din industria de apărare a țării, Constantin Bucuroiu a făcut-o între compania românească ROMARM și societățile de profil din Polonia și Bulgaria. Acestea din urmă  produc și exportă la greu armament, în timp ce industria de apărare din România, o țară cu un potențial uriaș, cu o tradiție importantă de export înainte de 1989, este lăsată acum să agonizeze... parcă în mod intenționat. Constantin Bucuroiu susține că  industria de apărare a României s-a stins din cauza deciziilor și a hotărârilor proaste, ,,prin neîncadrare în cerințele vremurilor în care ne aflăm’’.

,,Știți cum e cu ROMARM-UL românesc.... Echivalentul societății noastre din industria de apărare din Polonia, deci ,,ROMARM-UL’’ polonez, dacă le punem față în față pe cele două companii naționale, noi, România, suntem pe undeva prin anul 1990, iar Polonia s-a dus pe undeva prin 2030-2035. Ca să facem o comparație între ROMARM-URI... Dacă ne uităm la vecinii de aproape, la bulgari, ROMARM-UL lor s-a dus la peste un miliard de dolari export, iar noi suntem pe la puțin peste 100 de milioane de dolari. Asta dacă facem o comparație a companiilor care au aceeași sarcină, aceeași datorie, să rezolve problema industriei  naționale de apărare a țărilor noastre. Deci noi, România, ne-am stins... prin decizii, prin hotărâri proaste, prin neîncadrare în cerințele vremurilor în care ne aflăm. Noi am dat importanță unor plimbări fără niciun rost. Îmi pare rău pentru un băiat tânăr (n.n. Gabriel Țuțu, fost director ROMARM, cercetat de DNA) care s-a axat mai mult pe plimbări în SUA, la Las Vegas, de vreo două ori, dar și în alte părți, fără să concretizeze absolut nimic. Adică plimbări pe bani mulți. Eu am întrebat întotdeauna ,,de ce CA-urile nu procedau așa cum au procedat și cu ceilalți directori?’’. Cu ceilalți era o luptă de zile în șir, de o lună... cu stai să vedem dacă se aprobă, stai să vedem costurile? De data asta au fost plecări în Las Vegas, pe 7 zile, fără să se întrebe nimeni de costuri, dar și în alte țări. Toate lucrurile astea nu au mirosit bine’’, ne-a semnalat liderul de sindicat din industria de apărare, Constantin Bucuroiu.

 

 

Violeta Stanciu