21.05.2024 00:18

Industria de Apărare și-a crescut exportul

Industria de Apărare și-a crescut exportul
Galerie foto

*„Avem o îmbunătățire extraordinară a contractelor și comenzilor, mai ales pe export”

 

Creștere semnificativă a exportului în industria de apărare din România! Potrivit liderului de sindicat de la Uzina Automecanica Moreni, Constantin Bucuroiu, președintele ASIAA, veniturile realizate din exportul produselor fabricate de industria de profil au crescut de la 300 milioane de euro la peste un miliard de euro.  Acest lucru se datorează unor societăți din industria de apărare care merg foarte bine în momentul de față, favorizate și de contextul politico - militar actual.

Nu este mai puțin adevărat că sunt și fabrici din industria de profil care momentan stagnează sau merg foarte prost. La stagnare se încadrează și Uzina Automecanica Moreni. Aceasta a fost vizitată recent de ministrul Economiei, Radu Oprea care a fost plăcut impresionat de ceea ce a văzut la Moreni, unde halele au fost modernizate iar investițiile continuă...    

„Lucrurile au început să funcționeze  în societăți și aș scoate în evidență unități precum UM Cugir, Carfil Brașov, Tohan Zărnești, UM Mija, UPS Dragomirești, Electromecanica Ploiești. Deci avem o îmbunătățire extraordinară a contractelor și comenzilor, mai ales pe export. Avem și fabrici care în momentul de față stagnează la situația pe care a avut-o până acum și printre ele se află și Automecanica Moreni unde se merge în continuare pe mentenanța cu MAPN, fără să existe un produs nou care să scoată fabrica din necazul în care se află privind datoriile. Avem și fabrică cu un număr mare de salariați într-o zonă, cum este Sadu, unde 650 de locuri de muncă sunt în pericol de disponibilizare având în vedere lipsa totală de contracte și comenzi. Culmea este că vorbim de o fabrică de muniție de calibru mic care normal ar fi trebuit să funcționeze acum cu motoarele turate la maxim... Automecanica Moreni în momentul de față poartă discuții cu multe companii străine. În ceea ce privește vizita recentă  la Moreni a ministrului Economiei, Radu Oprea, acesta credea că găsește o fabrică cum sunt multe altele prin România din industria de apărare, dărâmată ca după al 2 lea război mondial. Ministrul a rămas plăcut impresionat când a găsit o fabrică în curs de modernizare, chiar 60% modernizată. Mi-a spus că este plăcut impresionat de ce a văzut la Moreni și ne-a promis că va găsi o soluție pentu Automecanica Moreni”, a declarat liderul de sindicat de la Uzina Automecanica Moreni, Constantin Bucuroiu.

 

 

Violeta Stanciu