26.10.2021 00:16

Fond suplimentat la CARP Omenia pentru ajutoarele de deces

Fond suplimentat la CARP Omenia pentru ajutoarele de deces
Galerie foto

*„La șase luni am avut  625 de persoane decedate.  Doamne ferește să ajungem la sfârșit de an și să se dubleze numărul. Să sperăm că nu se va întâmpla acest lucru”

 

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Omenia Târgoviște a pierdut și în acest an un număr important de membri! 625 de persoane au decedat în primele 6 luni din acest an, pe fondul pandemiei de coronavirus. Din cauza acestui fenomen, care a debutat anul trecut, odată cu pandemia, instituția a fost nevoită să suplimenteze și fondul alocat ajutoarelor de deces, pentru că planificarea făcută înainte nu mai corespunde cu realitatea.

„Avem depășire și la ajutoarele de deces”      

,,Am o situație la 6 luni pe care am discutat-o și în Consiliu. Ne-au murit foarte mulți membrii de-ai noștri, în 6 luni ne-au murit 625 de persoane, s-au înscris 941 și s-au retras 201. Deci, dacă adunăm cu ce am exclus noi, avem mai puțini decât s-au înscris, ca numărat de membrii. Avem 25.540 membrii, dar vorbim ca și mișcare a lor. Noi de regulă ajungeam la sfârșit de an să fie 750-780 de decedați, doi ani la rând am avut chiar același număr de decedați, dar anul acesta și anul trecut, din cauza pandemiei, am avut foarte mulți, iar acum la șase luni am avut  625 de persoane decedate.  Doamne ferește să ajungem la sfârșit de an și să se dubleze numărul. Să sperăm că nu se va întâmpla acest lucru...

Avem depășire și la ajutoarele de deces, dar nu se pune problema, prevedem o sumă, avem un fond de rezervă, deci nu se pune problema să nu avem să plătim oamenilor ajutoarele. Deja, la 6 luni, avem o depășire de 14.600 lei. Ajutorul de deces este în funcție de vechime și pornește de la 6 luni până la 30 de ani, iar la ce depășește 30 de ani se calculează încă 40 de lei la fiecare an, iar la 45 de ani se calculează 60 de lei la fiecare an depășit... Problema este că ne-au murit foarte mulți pensionari tineri, oamenii de 60 de ani”, a declarat Elena Chițu, președintele CAR OMENIA Târgoviște.

Violeta Stanciu