17.06.2022 00:20

Fierbere în sistemul sanitar!

Fierbere în sistemul sanitar!
Galerie foto

*Infirmierii, brancardierii, personalul TESA și cel auxiliar își cer drepturile și anunță proteste masive!

 

 

Violeta Stanciu


 

Răbdarea salariaților din sistemul sanitar a luat sfârșit! Infirmierii, brancardierii, personalul TESA și cel auxiliar, dar și asistenții medicali au ieșit miercuri, 15 iunie 2022, la primul protest, de după pandemie, pentru a-și cere drepturile salariale. Președintele Federației Sanitas Dâmbovița, Corneliu Stănică ne-a declarat ieri că au primit promisiuni din partea guvernanților că lucrurile se vor îndrepta.

 

În caz contrar, sindicaliștii amenință cu reluarea protestelor. De asemenea, liderul de sindicat dâmbovițean susține că dacă nu ar exista sporurile, care să ridice salariile, „mulți dintre colegii mei ar avea salariul minim pe economie”. O altă nemulțumire a sindicatelor din sănătate este noua legea propusă prin PNRR care limitează plafonul de sporuri la 20%. 

,,Cei de la Guvern au spus că revendicările noastre sunt îndreptățite dar din păcate primul ministru nu a fost la momentul protestului. Am fost primiți de un consilier personal al d-lui prim ministru și avem promisiunea că săptămâna următoare delegația noastră, a Federației Sanitas, se va întâlni cu primul ministru și o mare parte din revendicările noastre se vor discuta și sperăm noi că poate se vor și rezolva. Au fost luați în calcul și infirmierele și brancardieri pentru că la acel sfert de salariu care se va primi de la 1 iulie 2022, ei nu erau luați în calcul. Era luat în calcul doar personalul TESA, dar infirmierele, brancardierii și personalul auxiliar nu era luat în calcul pentru această majorare, care acoperă o mică parte din inflație, pentru că o creștere nu putem s-o considerăm. Dacă revendicările noastre nu vor fi soluționate vom reveni cu protestul, adică îl vom continua. A fost doar primul pas, noi am tras un semnal de alarmă, mai ales că ne îngrijorează foarte mult noua lege propusă prin PNRR pentru că dacă legea rămâne în forma aceasta vom avea de pierdut cu toții. Pe sănătate, vor avea pierderi toate categoriile de personal, pentru că pe noua lege se propune un plafon 20% pe ordonatorul principal de credite pentru toate sporurile. Dacă acum avem 30% plafonul și nu reușim să acordăm sporuri mai mari, gândiți-vă că la 20% automat vom pierde cu toții și mai mult’’, ne-a declarat ieri președintele Federației Sanitas Dâmbovița, Corneliu Stănică.