07.09.2023 00:14

Elevii nu vor fi supuși la teste anti-drog în masă

Elevii nu vor fi supuși la teste anti-drog în masă
Galerie foto

*Fostul inspector școlar general al județului Dâmbovița a insistat asupra importanței obținerii acordului părinților pentru testarea elevilor minori sau acordul elevilor majori. A subliniat, de asemenea, că testarea nu va fi forțată, ci se va realiza în condiții de confidențialitate

 

Ștefan Khalil


Secretarul de stat în cadrul Ministerului Educației, prof. Sorin Ion, a declarat recent că elevii nu vor fi testați în masă în școli pentru consumul de droguri. În schimb, o comisie va decide dacă un elev va fi supus unui astfel de test, cu acordul părinților sau al elevului major. Fostul inspector școlar general al județului Dâmbovița a insistat asupra importanței obținerii acordului părinților pentru testarea elevilor minori sau acordul elevilor majori. A subliniat, de asemenea, că testarea nu va fi forțată, ci se va realiza în condiții de confidențialitate.

„Planul comun de acțiune se realizează la începutul fiecărui an școlar, dar ceea ce este nou în acest an este că acest plan extinde partenerii care sunt implicați. Ceea ce vom face prin elaborarea acestui plan este să stabilim cadrul normativ și procedural care este necesar pentru testarea antidrog, pentru că știm cu toții că aceasta este tema zilei, testarea antidrog în școli. Nu o să stabilim printr-un plan național care în cele din urmă este un acord de parteneriat între ministere, ci printr-un act normativ”, a declarat Secretarul de Stat, Sorin Ion.

Secretarul de Stat a reafirmat gravitatea problemei consumului de droguri în rândul elevilor și angajamentul instituțiilor implicate de a contribui la ameliorarea situației și a dezvăluit că Ministerul Educației a stabilit o procedură pentru cadrele didactice cu privire la gestionarea situațiilor de violență în școli, acoperind toate tipurile de violență, inclusiv cea legată de consumul de droguri. Întrebarea dacă toți copiii vor fi testați în școli pentru consumul de droguri a fost întâmpinată cu claritate de Sorin Ion: „Nu se va realiza o testare în masă”. El a menționat că se discută despre posibilitatea testării în cazul manifestărilor vizibile ale comportamentelor specifice consumului de droguri, iar ideea este încă în discuție între ministerele implicate.