20.06.2022 00:13

Două proceduri pentru obținerea compensării în caz de calamitate

Două proceduri pentru obținerea compensării în caz de calamitate
Galerie foto

*,,Dacă fermierul nu face  toată procedura, vizita în teren, estimarea pagubei, oamenii nu pot beneficia de nicio compensare’’

 

Conducerea Direcției Agricole Dâmbovița a ajuns la concluzia că sunt fermieri în județ  care nu cunosc faptul că pot beneficia de compensări din partea statului atunci când se confruntă cu calamități naturale care îi pot lăsa fără recolte! Directorul adjunct al Direcției Agricole Dâmbovița, Adrian Bercu le transmite acestora că cea mai la îndemână cale pentru despăgubirea în caz de calamitate naturală este procedura fundamentată pe Codul Fiscal care constă în reducerea impozitului pe norma de venit, în funcție de suprafața calamitată. O a doua procedură, care necesită alocare de fonduri de la Guvern, este cea pe ISU.  

,,Am constatat că fermierii, cetățenii în general, nu cunosc procedura sau nu sunt în temă cu posibilitatea obținerii de compensări pentru calamități naturale și trebuie să anunțăm că există două proceduri pentru situația în care o cultură a fost calamitată. Există o procedură pe Codul Fiscal de care pot beneficia toți fermierii care plătesc impozit la norma de venit, adică PFA-urile,II-urile, IF-urile și Persoanele Fizice. Aceștia trebuie să depună  o solicitare la primăria de care aparțin cu mențiunea că este fundamentată pe Codul Fiscal. A doua situație în care fermierii pot beneficia de ajutoare, în cazul unor calamități naturale, este procedura pe ISU. Cererile se depun, la fel, la primărie, iar aceasta transmite către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență care, prin ordin de prefect, întrunește o comisie de constatare a pagubelor. Am avut luna trecută calamitate pe pomicultură, la Văleni Dâmbovița... Pe 16 mai a fost o grindină foarte puternică. Oamenii trebuie să știe că pot solicita compensări pentru calamitățile pe care le suferă”, a  transmis directorul adjunct al Direcției Agricole Dâmbovița, Adrian Bercu.

 

 

Violeta Stanciu