18.11.2022 00:19

Demolarea termocentralei de la Doicești

Demolarea termocentralei de la Doicești
Galerie foto

 *Ieri au fost demolate coșul de fum și turnul de răcire ale fostei Termocentrale

 

Colosul energetic reprezentat altă dată de termocentrala de la Doicești a devenit istorie! Ieri au fost demolate coșul de fum și turnul de răcire ale fostei Termocentrale. Terenul a fost eliberat pentru a-i face loc unei centrale nucleare de mici dimensiuni, realizate cu fonduri de la Guvernul SUA. Dacă într-adevăr se va construi, și care vor fi consecințele, rămâne de văzut...

Cu aproximativ un an în urmă, mai exact pe 4 noiembrie 2021, americanii de la NuScale și statul român, prin Nuclearelectrica, au semnat un acord de colaborare pentru construirea unui reactor modular de mici dimensiuni în Europa. În luna mai a acestui an, a fost anunțat că amplasamentul ales este cel în zona fostei termocentrale de la Doicești, județul Dâmbovița.

Termocentrala de la Doicești a fost pusă în funcțiune în anul 1951. Aceasta a fost unitate etalon a sistemului energetic național. A funcționat până în anul 2009, iar în 2014 a fost vândută de Termoelectrica unui investitor privat. În anul 2020 au început demolările.

În timpul acțiunii de distrugere pentru turnul de răcire și pentru coșul de fum, Inspectoratul de Poliție Dâmbovița a oprit circulația în localitatea Doicești. Sirenele s-au auzit înainte și în timpul demolării. Nu au fost înregistrate incidente în urma demolării. (nota redacției: Asta dacă nu punem la socoteală adevărata tragedie pe care o reprezintă, de fapt, acest nou pas din demolarea sistematică a infrastructurii industriale și energetice a județului Dâmbovița...)

 

 

Ștefan Khalil