14.09.2022 00:15

"Creșterea salariului minim nu va fi înțeleasă..."


Galerie foto

*,,Îmi este frică de faptul că mulți vor face creșterea aceasta prin darea afară a multor salariați”, a semnalat Constantin Bucuroiu

 

Violeta Stanciu


Liderul de sindicat din industria de apărare, Constantin Bucuroiu este extrem rezervat în ceea ce privește mult trâmbițata creștere a salariului minimim pe economie de la 2550 de lei la 3000 de lei, majorare care ar urma să se producă de la 1 ianuarie 2023, dar numai în condițiile în care forțele politice din coaliția de guvernare ar pica de acord pe acest subiect.

Ceea ce îl îngrijoreză pe sindicalistul morenar este faptul că agenții economici nu vor putea să aplice aceste majorări decât în urma unor restructurări masive de personal, lucru care ar agrava și mai mult situația de fapt.    

,,Este clar că la ce se întâmplă pe piață în momentul de față cu prețul la energie, materiale, alimente, etc – creșterea salariului minim la 3000 de lei nu înseamnă mult deși suntem conștienți că nu ajută omul foarte mult... Eu zic că acest salariu ar ajuta cam 40% din cetățeni, salariul minim crescut la 3000 de lei brut, pentru că suma cu care rămâne efectiv în mână este foarte mică raportat la ceea ce se întâmplă în momentu de față... cu inflația și toate creșterile de prețuri. Însă mie îmi este frică de altceva! Creșterea asta nu va fi înțeleasă... Îmi este frică de faptul că mulți vor face creșterea aceasta prin darea afară a multor salariați... Dacă s-ar face creșterea fără lucrurile acestea, atunci totul ar intra în normalitate, dar cred că toți vor face creșterea în baza unei reduceri de personal iar acest lucru ar agrava și mai mult situația pentru că pe mulți îi vor trimite la sinucidere curată. Agenții economici, la rândul lor, sunt între ciocan și nicovală, pentru că nu vor putea să crescă nici prețul produsului pentru că atunci își pierd partenerii și nu mai au cui să vândă... Pur și simplu vor trece la măsuri care vor fi dureroase pentru marea masă a salariaților dar va fi ca o cale de scăpare a firmelor. Eu mă gândesc la angajatorii corecții, care vor căuta soluții care vor fi dureroase pentru o parte din oameni...”, a declarat liderul de sindicat de la Uzina Automecanica Moreni, Constantin Bucuroiu, președintele ASIAA.