09.02.2023 00:16

Ce ar face România în situația unui cutremur?

Ce ar face România în situația unui cutremur?
Galerie foto

Dezastrul din Turcia și Siria cauzat de cutremur a pus pe gânduri multă lume, care se întreabă ce s-ar întâmpla în țara lor într-o astfel de situație. Autoritățile din Turcia au anunțat că au fost găsiți peste 5000 de morți și cel puțin 8000 de persoane au fost salvate de sub dărâmăturile lăsate în urmă de cutremur. Specialiștii din construcții spun că foarte multe clădiri din Turcia au cedat din cauza standardelor scăzute care au fost folosite la ridicarea clădirilor. Jurnaliștii cotidianului nostru au stat de vorbă cu mai mulți dâmbovițeni pe care i-au întrebat cum ar arăta România într-o situație similară? Dacă respectă constructorii români standardele de siguranță? Și câte dintre aceste standarde nu sunt respectate din cauza corupției?

 

*Nu cred că suntem departe de Turcia. Noi am învățat multe lucruri de la ei, în special lucruri care țin de corupție. La noi nu se respectă legea când vine vorba despre construcții. Ați auzit dumneavoastră vreo sancțiune acordată de Inspectoratul de Stat în Construcții?

*Măcar acum să luăm aminte și să nu  ajungem și noi , Doamne ferește, într-o astfel de situație. Statul ar trebui să creeze niște organisme cu experți care să verifice și stadiul lucrărilor, recepții parțiale, până la recepția finală, niște oameni care au pregătirea necesară. Și să existe posibilitatea de a contesta de către terțe părți. Dacă eu văd lângă mine un bloc care se construiește cu materiale neconforme, să pot contesta acest lucru.

*Nu sunt un expert în construcții, dar am prins perioada comunistă la noi și știu cum se făceau atunci clădirile. Se făceau cu simț de răspundere, pentru că le era frică să fure. Uitați-vă și în Turcia, clădirile de pe vremea comuniștilor au rămas în picioare. De ce? Pentru că le era teamă să nu respecte standardele impuse.

*Nici nu vreau să mă gândesc ce ar fi la noi! Mă uit că unele blocuri, chiar și din centrul orașului Târgoviște, stau să se dărâme și așa. Nu cred că exagerez, arată foarte rău, iar un cutremur puternic cred că le-ar dărâma.

*Eu cred că nu ar fi probleme foarte mari. Uitați-vă în orașul nostru, sunt blocuri comuniste, cele mai multe construite după cutremurul din 77. Păi, aveau constructorii curaj să facă atunci vreo șmecherie? Acum, uitați-vă ce construcții se fac, sunt afectate și la cutremure mici. După 1990 au fost construcții haotice, pe bani puțini, au furat toți cum au putut.

*Este o mare tragedie ce s-a întâmplat acolo și cred că președintele Turciei, Erdogan va fi condamnat. Acest lucru nu-l văd posibil și în România, ca șeful statului să fie condamnat în urma unei astfel de tragedii. Sigur, Erdogan este de vreo 20 și ceva de ani conducătorul lor. La noi, Iohannis e de vreo 10 ani aproape, deci nu ar fi el vinovat, dar niciodată la noi, cei vinovați nu sunt pedepsiți. Ați văzut ce a spus Radu Văcăreanu? Într-un bloc din acela comunist nu s-ar duce nici măcar în vizită și el știe ce știe, este expert. Așa că la noi ar fi prăpăd, doar Dumnezeu ne poate feri de așa ceva.

 

 

Ștefan Khalil