17.05.2024 00:14

„Nu sunt focare active de pestă porcină africană în județ”

„Nu sunt focare active de pestă porcină africană în județ”
Galerie foto

*Situația se prezintă favorabil și la nivel național, potrivit directorului DSVSA Dâmbovița. La nivelul întregii țări, există doar 13 focare active de pestă porcină africană

 

Directorul executiv al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Dâmbovița, Sandu Tolea, a transmis o veste bună dâmbovițenilor: în județ, nu mai există niciun focar activ de pestă porcină africană. Mai mult, acesta a declarat că ultimul focar activ de pestă porcină în Dâmbovița a fost stins la finalul anului trecut.

Situația se prezintă favorabil și la nivel național, potrivit directorului DSVSA Dâmbovița. La nivelul întregii țări, există doar 13 focare active de pestă porcină africană. Sandu Tolea a explicat că, din cele 13 focare, două-trei sunt în ferme mari, iar restul în gospodăriile populației.

„Astăzi, când stăm de vorbă, la nivelul județului Dâmbovița nu există niciun focar de pestă porcină activă. Toate au fost stinse până în noiembrie anul trecut. Și la nivel de țară, numărul focarelor a scăzut, sunt undeva la 13 în toată țara, din care două-trei în ferme mari, restul în gospodăriile populației”, a declarat directorul DSVSA Dâmbovița.

Sandu Tolea a indicat că o combinație de factori a contribuit la această îmbunătățire a situației.

„Unul dintre motive ar fi diminuarea foarte drastică a animalelor la gospodăriile populației, diminuarea foarte mare a numărului de porci mistreți. După cum știți, vectorul pestei porcine africane este mistrețul și pot să  mai spun, un alt motiv, că circulația porcului a fost limitată. Țăranul român de abia de acum încolo încep oamenii să-și cumpere porc pentru Crăciun”, a mai transmis directorul DSVSA Dâmbovița, Sandu Tolea.

 

 

Ștefan Khalil