26.05.2022 00:14

„La COS Târgoviște, salariile sunt dezamăgitor de mici”

„La COS Târgoviște, salariile sunt dezamăgitor de mici”
Galerie foto

*„În comparație cu metalurgia din Dâmbovița, drepturile salariale sunt departe de ce înseamnă metalurgie și când spun metalurgie mă refer la Erdemir, Oțelinox, Cromsteel unde salariile sunt mult mai bune’’

 

Interviu cu președintele Sindicatului ,,Valahia’’ Târgoviște, Nicolae Dragodănescu

Rep.: Ce se întâmplă în momentul de față la COS Târgoviște, când se reia producția?

- Cu siguranță se va relua producția, pe partea de laminare, în luna iunie, cel târziu iulie, și au început să cheme oamenii la angajare și pe partea de Oțelărie. Deocamdată știm că pe partea de laminare s-au făcut angajări iar utilajele sunt în revizii și suntem pregătiți să ni se aducă țagla.

Rep.: Materia primă se aduce din afară...?

- Cu siguranță materia primă, pentru început, nu vine de la Târgoviște, trebuie să vină din altă parte. Până nu dă drumul la Oțelărie nu vom avea materie primă, încă.

Rep.: Aveți informații câte persoane s-au angajat până în momentul de față la COS Târgoviște?

- Peste 100 de persoane sunt angajate până în momentul de față. Dintre acestea, peste 90% sunt persoane care au lucrat și cunosc utilajele, sunt foștii lucrători, unii chiar pensionari.

Rep.: Oamenii sunt mulțumiți de salarii?

- Nu! Salariile sunt foarte mici, sunt dezamăgitor de mici, toate drepturile salariale sunt foarte mici.  Argumentul este că au un contract de muncă încheiat la Călărași pe care îl aplică și la Târgoviște până vom avea parte de un alt contract de muncă. Deocamdată este  dezamăgire mare pentru că într-adevăr  drepturile salariale sunt foarte mici. În comparație cu metalurgia din Dâmbovița, drepturile salariale sunt departe de ce înseamnă metalurgie și când spun metalurgie mă refer la Erdemir, Oțelinox, Cromsteel unde salariile sunt mult mai bune. La COST salariile sunt în medie la 2500 lei net, deci foarte jos, iar aici intră cei care au vechime și au dovada calificărilor, ceea ce este dezamăgitor.

Rep.: Sunt promisiuni de majoare a salariilor după reluarea producției?

- Promisiunea este bucuria prostului. De promisiuni suntem sătui. Deocamdată acestea sunt salariile. Noi nu suntem reprezentativi, ca sindicat, în Dâmbovița nimeni nu este reprezentativ, sunt reprezentativi colegii de la Călărași... Acesta este contractul care funcționează acolo și care funcționează și la Târgoviște... Important este să dea drumul la activitate.

 

 

Violeta Stanciu