22.02.2022 00:18

„Automecanica Moreni stă mai bine decât fabricile de la Cugir”

„Automecanica Moreni stă mai bine decât fabricile de la Cugir”
Galerie foto

*„La Automecanica Moreni nu mai avem salariu minim. În momentul de față ne-am depărtat... de el. Nu mai există salariu minim nici la cel pe care îl angajează mâine”

 

 

Interviu cu Constantin Bucuroiu,

liderul de sindicat de la Uzina Automecanica Moreni, președintele ASIAA

 

Rep.: Aveți o mare problemă socială la fabricile de tehnică militară de la Cugir din cauza salariilor foarte mici? Ați fost acolo, alături de secretarul de stat din ministerul Economiei, Daniela Nicolescu. Ce soluții s-au luat pentru aplanarea conflictului de muncă?    

- Sunt și societăți din industria de apărare care în momentul de față stau bine și nu au astfel de probleme. În ceea ce privește Cugirul, lucrurile... nu s-au limpezit. Eu care am fost acolo, în mijlocul oamenilor, timp de două zile, împreună cu secretarul de stat din Ministerul Economiei, Daniela Nicolescu, vreau să vă spun că există și o reticență din partea conducerilor celor două fabrici... în negociere. Vreau să vă spun că la Cugir este o reticență din partea conducerii, cu toate că au în momentul de față contracte și comenzi bune, ei au în prezent vânzări de armament în cantități considerabile, mai ales Fabrica de Arme Cugir... Dacă venim și spunem ,,legea nu-mi permite...”, atunci eu am pus întrebarea ,,dar legea vă permite să înfometați oamenii?”. Și Automecanica Moreni are datorii, dar directorul de aici și-a asumat răspunderea, în final, chiar dacă a mai luat șuturi, dar și-a asumat și a făcut două tranșe de majorări de salarii, pentru că bugetele suportă, hârtia suportă anumite lucruri în care să jonglezi în așa fel încât și salariatului să-i fie un pic mai bine. La Cugir, directorul a mers doar pe o majorare de 6,5%, care de fapt este inflația, nimic în plus, și nu au cedat nicio secundă la altceva. Oamenii, bineînțeles, au răbufnit pentru că sărăcia, mai ales acum când au apărut facturile, pentru oamenii aceia a fost o lovitură cruntă.

Rep.: Deci, la Cugir, salariile se puteau majora?

- Consiliul de Administrație și Consiliul de Conducere de la cele două societăți din Cugir pot face mult mai mult pentru acei salariați în așa fel încât să arate o deschidere. Atâta timp cât nu le oferi condiții... Acolo condițiile de muncă sunt foarte grele, sunt foarte mizerabile. Deci nu le oferi condiții, muncesc în frig, nu au niciun fel de căldură și să nu le oferi o răsplată a muncii care să-l facă pe om să poată să meargă liniștit acasă, să poată să-și întrețină familia.

Rep.: Uzina Automecanica Moreni stă mult mai bine decât Uzina de la Cugir la capitolul salarizare?

- Da, Automecanica Moreni stă mai bine decât Cugir. Și la noi au mai fost astfel de acțiuni, dar s-au spălat aici... cu ajutorul presei, cu conducerea sindicatului și a societății. Atâta timp cât sunt președinte de sindicat la Uzina Automecanica Moreni, conducerea societății trebuie să știe un singur lucru, că eu reprezint omul, restul, societatea... o reprezintă ei. Ca societatea să existe trebuie să fie în centru omul, iar o societatea fără oameni este zero.

 

 

Violeta Stanciu