Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



28.03.2023 00:17

La Târgoviște,


A A

Ziua Unirii Basarabiei cu România, sărbătorită la Muzeul „Casa Romanței”

Ziua Unirii Basarabiei cu România, sărbătorită la Muzeul „Casa Romanței”

Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște a celebrat astăzi Ziua Unirii Basarabiei cu România, de la 27 martie 1918, prin vizita online a unor grupuri de elevi din Republica Moldova. Tinerii vizitatori, de la Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu – Protalent” din Chișinău (director Silvestru Larisa, prof. State Tatiana, Mielnic Tatiana, Vârlan Zinaida și Heghea Victoria), Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bălți (director Nina Grapă și prof. Ina Dumitraș) și, respectiv, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Fălești (prof. Gligor Lucia și Bânzar Iraida), au traversat podul de crizanteme care unește România cu Republica Moldova prin Romanță. Astfel, vizitatorii au intrat în lumea fascinantă care dă mărturie despre virtuțile unioniste ale acestui gen muzical de patrimoniu al culturii naționale.

Despre rolul excepțional al Romanței în istoria modernă a poporului român, ca liant cultural între provinciile românești istorice, având o contribuție semnificativă la propășirea culturii naționale, promovarea creației marilor poeți români și a limbii române literare, vizitatorii au aflat detalii în periplul virtual prin saloanele elegante, printre documente inedite, galerii de fotografii, partituri originale valoroase și instrumente muzicale vechi.

Totodată, printre refrene de romanțe celebre pe versurile unor mari poeți din România și Republica Moldova, am celebrat împreună semnificația istorică a zilei de 27 Martie și rolul unionist al Romanței care este omagiat în cele două mari festivaluri surori: „Crizantema de aur” (Târgoviște) și „Crizantema de argint” (Chișinău), promotoare ale poeziei românești și ale limbii române literare.

Finalul vizitei a fost încununat cu salutul biruitor „Romanța ne unește”!

Programul Național „Tinerețea Romanței”, din care a făcut parte și vizita online de astăzi, are ca scop promovarea Romanței în rândul elevilor și studenților și celebrarea contribuției ei remarcabile în istoria muzicii românești și în cultura națională. Vizita online de astăzi a beneficiat de sprijinul oferit cu generozitate de poeta și realizatoarea de emisiuni la Radio ProDiaspora - Gabriela Raucă, de laureate ale Festivalului „Crizantemei de Aur” - Georgeta Plută și Ina Dincă, precum și de implicarea inimoasa a consulului general al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu.

Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, unic în România, își desfășoară activitatea sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO, în colaborare cu Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște, în structura Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, aflat în subordinea Consiliului Județean Dâmbovița.

 

 

Victor Muntean



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Muzeul "Casa Romanței" a omagiat Cartea
Șoșocismul de mahala
Constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „TURISM ÎN BUCEGI”
Gabriel Purcaru și-a depus candidatura pentru funcția de primar al municipiului Moreni
Lipsa de medici, „rană deschisă” la Ambulanță
Balerinele din Dâmbovița au strălucit la Concursul Național „Lebăda de Cristal” 2024
La limita guvernării europene
Studiu de fezabilitate aprobat pentru centura orașelor Pucioasa și Fieni
Cutremur de proporții la Găești și Șelaru
Performanță dâmbovițeană la Olimpiada Națională de Română


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Șoșocismul de mahala

Așa ar putea fi caracterizată ciorovăiala grotescă dintre senatoarea bântuită de un egocentrist violent, pe numele ei, pe care îl mai poartă încă, Șoșoacă Ivanovici Diana și soțul ei, la fel de egocentru, Șoșoacă Silvestru, ambii închipuindu-se fiecare buricul Universului. Pe mine, unul, nu mă interesează de unde s-au luat, însă spectacolul, repet, grotesc, pe care îl oferă pe micile ecrane dă... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale