Teme principale

Prima paginã (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



28.03.2023 00:17

La Târgoviște,


A A

Ziua Unirii Basarabiei cu România, sãrbãtoritã la Muzeul „Casa Romanței”

Ziua Unirii Basarabiei cu România, sãrbãtoritã la Muzeul „Casa Romanței”

Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște a celebrat astãzi Ziua Unirii Basarabiei cu România, de la 27 martie 1918, prin vizita online a unor grupuri de elevi din Republica Moldova. Tinerii vizitatori, de la Liceul de Creativitate și Inventicã „Prometeu – Protalent” din Chișinãu (director Silvestru Larisa, prof. State Tatiana, Mielnic Tatiana, Vârlan Zinaida și Heghea Victoria), Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bãlți (director Nina Grapã și prof. Ina Dumitraș) și, respectiv, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Fãlești (prof. Gligor Lucia și Bânzar Iraida), au traversat podul de crizanteme care unește România cu Republica Moldova prin Romanțã. Astfel, vizitatorii au intrat în lumea fascinantã care dã mãrturie despre virtuțile unioniste ale acestui gen muzical de patrimoniu al culturii naționale.

Despre rolul excepțional al Romanței în istoria modernã a poporului român, ca liant cultural între provinciile românești istorice, având o contribuție semnificativã la propãșirea culturii naționale, promovarea creației marilor poeți români și a limbii române literare, vizitatorii au aflat detalii în periplul virtual prin saloanele elegante, printre documente inedite, galerii de fotografii, partituri originale valoroase și instrumente muzicale vechi.

Totodatã, printre refrene de romanțe celebre pe versurile unor mari poeți din România și Republica Moldova, am celebrat împreunã semnificația istoricã a zilei de 27 Martie și rolul unionist al Romanței care este omagiat în cele douã mari festivaluri surori: „Crizantema de aur” (Târgoviște) și „Crizantema de argint” (Chișinãu), promotoare ale poeziei românești și ale limbii române literare.

Finalul vizitei a fost încununat cu salutul biruitor „Romanța ne unește”!

Programul Național „Tinerețea Romanței”, din care a fãcut parte și vizita online de astãzi, are ca scop promovarea Romanței în rândul elevilor și studenților și celebrarea contribuției ei remarcabile în istoria muzicii românești și în cultura naționalã. Vizita online de astãzi a beneficiat de sprijinul oferit cu generozitate de poeta și realizatoarea de emisiuni la Radio ProDiaspora - Gabriela Raucã, de laureate ale Festivalului „Crizantemei de Aur” - Georgeta Plutã și Ina Dincã, precum și de implicarea inimoasa a consulului general al României la Bãlți, Petrișor Dumitrescu.

Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, unic în România, își desfãșoarã activitatea sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO, în colaborare cu Asociația Culturalã „Cetatea Romanței” Târgoviște, în structura Complexului Național Muzeal „Curtea Domneascã” Târgoviște, aflat în subordinea Consiliului Județean Dâmbovița.

 

 

Victor Muntean



Comentarii

sau

Adaugã comentariul tãu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaºi categorie

Judeþul Dâmboviþa - de la trecutul istoric la perspective în secolul XXI (partea a III-a)
Scufundare scandaloasã a transportorului blindat Piranha în Dunãre
Noi spectacole de mare impact la BABEL FEST
Începe reabilitarea și modernizarea DJ 712 A Runcu - Râu Alb
10 unitãți de învãțãmânt vor fi modernizate
Județul Dâmbovița – de la trecutul istoric la perspective în secolul XXI
Infrastructura rutierã, în amplã reabilitare prin Programul „Anghel Saligny”
Ajutor pentru Spitalul Județean de Urgențã Târgoviște
Grevã japonezã în unitãțile medicale din județ!
Festivalul Internațional Euro-Asiatic AMASIA, înființat la Târgoviște



Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Judeþul Dâmboviþa - de la trecutul istoric la perspective în secolul XXI (partea a III-a)

ªi mulþi au constatat aceastã realitate ºi cu prilejul recentelor „Zile ale judeþului Dâmboviþa”, zile în care am strãbãtut acest meleag de þarã prin mai multe zãri ale sale, prilej de a vedea la faþa locului cum de la Potlogiul brâncovenesc ºi Gãeºtiul lui Gheorghe Zamfir, ºi „orașul aurului negru” Moreni, ºi Pucioasa, care pãstreazã încã amintirea faimosului general Kiselleff, cel ce i-a descoperit... [citeºte tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter






Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citeºte tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale