Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



28.03.2024 00:20

Editorial


A A

Să nu ne uităm istoria

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

Din păcate, un moment istoric fundamental existențial în destinul poporului român este, de câțiva încoace, trecut cu vederea, fie de teama Moscovei putiniste, fie pentru că „oculții” neomarxisti din occidentul euroatlantic văd acel moment ca pe unul care ar fi dus la apariția unui stat ce nu ar fi trebuit să apară pentru că a încurcat unele jocuri de interese, atât cât a putut să le încurce când trădările din lăuntrul său, ale „cozilor de topor”, nu l-a vulnerabilizat.

Și este vorba de cel de-al doilea temei – primul a fost să fie în 1859 – așezat la edificarea Marii Uniri/ a României Mari. Să-l numim: unirea Basarabiei (de fapt, a jumătății Moldovei dintre Prut și Nistru) cu Patria Mamă România. Astăzi, după ieșirea din gulagul bolșevic sovietic, este cunoscută sub denumirea de Republica Moldova, de altminteri, o existență statală nefirească. Unire proclamată de Sfatul Țării de la Chișinău la 27 martie (după stil vechi)/ 9 aprilie (după stil nou 1918), moment istoric fără de care nu s-ar fi ajuns la Marea Unire, de la 1 Decembrie din același an, de la Alba Iulia.

Dar să mai amintim că la sfârșitul lui noiembrie 1918 la Cernăuți fusese așezat al treilea temei al zidirii României Mari. Unirea Bucovinei, răpită prădalnic de Imperiul Habsburgic în cu patria Mamă. Astfel că 1918 a fost să fie, datorită unor imprejurări istorice geopolitice, produse la finalul Primului Război Mondial. Anul Marii Uniri românești.

Și, repetăm, fără actul istoric de la Chișinău din 27 martie 1918, unul de mare curaj patriotic, România mare n-ar fi apărut pe harta politică a lumii. Să nu-i uităm pe făuritorii acelui act, chiar dacă de atunci au trecut 107 ani, păstrându-l veșnică recunoștință.

 

 

George Coandă



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)
România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale