Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



25.01.2023 00:20

Editorial * Corespondență de la Bruxelles


A A

Reindustrializarea României

Reindustrializarea României

Cărțile de istorie ne învață că regimul comunist a trecut la o dezvoltare a României după ideile sovietice. Totuși, România lui Gheorghe Gheorghiu-Dej s-a opus cu îndârjire planurilor ce ar fi avut drept scop transformarea țării într-o simplă furnizoare de produse agricole pentru lagărul socialist. Așa era în anii ’60.

Revoluția din ’89 a adus multe schimbări în societatea românească, printre care și privatizarea industriei românești. Anii au trecut, iar sub ochii noștri a avut loc o revoluție industrială globală, în special datorită tehnologiei digitale. România, de 16 ani în Uniunea Europeană, a realizat în ultimii 30 de ani o creștere economică puternică, iar acum ne uităm spre viitor cu încredere.

Fără doar și poate, industria este motorul economiei și la nivelul Europei se redefinesc strategii pentru secolul al XXI-lea. Desigur, avem reguli stricte referitoare la competiție, important fiind să nu distorsionăm piața internă implementată în 1993. Totuși, există problema competitivității față de alte țări, și mă refer în special la puterile economice SUA și China. Este de notorietate tema ajutoarelor de stat americane, iar dacă ne întreptăm spre China, puțini sunt convinși că există cu adevărat un sector privat necontrolat de sistem.

Pentru ca situația să fie și mai complicată, Uniunea Europeană este campioana ecologizării planetei, cu implicații directe asupra contextului legislativ pentru industriile de pe continent. Disputele economice din timpul administrației Trump, dar și prețul energiei, au ca și consecință dezvoltarea pragmatică a conceptului de autonomie strategică la nivelul UE, chiar și la nivelul resurselor minerale.

În acest cocktail contemporan, România trebuie să fie agilă pentru a dezvolta țara și reindustrializa anumite segmente strategice. Ideea de a face parte dintr-un sistem de campioni industriali europeni prinde tot mai mult. Inițiativele comisarului european Thierry Breton (francez, desigur) au tot mai multă consistență. Chiar și Margrethe Vestager este de acord acum cu „modificări ale regulilor UE privind subvențiile pentru a permite temporar țărilor să se potrivească pachetului de subvenții din SUA”.

Este un moment favorabil pentru România de a intra în nucleul dur al dezvoltării economice europene. E timpul evaluăriilor strategice și creionării din punct de vedere operațional al  metodele cele mai indicate.

 

 

Dan Luca



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice
Ok, suntem în Schengen...


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale