Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



17.06.2022 00:15


A A

"Primăvara albastră", după 58 de ani de la lansare


ANDREI VASILIU


După 58 de ani de la lansarea sa în spațiul cultural românesc, și la 18 ediții după relansarea sa în 2004 - fiind întrerupt o vreme de anumite împrejurări neprielnice -, Festivalul național cultural-literar "Primăvara albastră", iată, merge mai departe, chiar dacă în 2020 a fost obligat să nu mai aibă loc din pricina "stării de urgență" impuse de pandemia de Covid-19. Între 26 și 27 mai a.c., ediția din acest an a "Primăverii albastre", beneficiind de posibilități financiare modeste, totuși, învingând și acest impediment, a reușit să atragă numeroși competitori la secțiunile poezie, proză scurtă, teatru scurt și eseu, ceea ce a fost să fie o frumoasă dovadă a atractivității acestei prestigioase manifestări cultural din pitoreasca stațiune balneo-climaterică Pucioasa.

 

În primele două zile ale festivalului, participanții au luat parte la o întâlnire literară la căminul cultural din comuna Vulcana-Băi (director, Pompilia Băjenaru), făcând apoi la "Crucea care cântă" de la granița acestei comune cu localitatea Pietrari, aflată într-un mirific peisaj montan. Și a mai reținut atenția momentul de lectură din propria operă a membrilor Cenaclului "Luceafărul de Pucioasa" al Bibliotecii Orășenești "Gheorghe N. Costescu".

27 mai. Sala de ședință a Consiliului Local Pucioasa. Aici s-a desfășurat momentul de vârf al ediției 2022 a "Primăverii albastre", moderat de Luminița Pîntea-Gogioiu, manager al Bibliotecii Orășenești și director executiv al festivalului. Au rostit alocuțiuni semnificatoare, despre această mare și tradițională manifestare culturală, ing. Constantin Ianuț, viceprimar al orașului Pucioasa, artistul liric Florin Georgescu, directorul Centrului Cultural al județului, prof. Mihai Stan, președintele Societății Scriitorilor Târgovișteni, prof. dr. George Coandă, inițiatorul acum 58 de ani al festivalului și președintele său.

După deschiderea galei a fost vernisată expoziția de grafică a artistei plastice Bianca Ionescu, urmată de lansarea interesantului volum "Lumea verde a sănătății" semnat de prof. col. (r) Rurela Enache. Cel mai emoționant moment a fost însă acordarea "Trofeului Primăvara Albastră" și a premiilor pe secțiuni și care a fost oficiat de domnii Constantin Ianuț, Florin Georgescu, Mihai Stan, George Coandă și Luminința Pintea-Gogioiu.

 

Înainte de "căderea cortinei" ediției 2022, au citit din opera lor poetică Constanța Popescu, Marian Panțuroiu, Flori Mihăilă, George Canache, Domnica Vărzaru, Cristiana Paloș și George D. Piteș, membri ai Uniunii Scriitorilor din România, Societății Sciitorilor Târgovișteni, Cenaclului literar "Luceafărul de Pucioasa".

 

Organizatorii festivalului: Consiliul Județean Dâmbovița/Direcția pentru Cultură a județului, Unitatea Teritorial-Administrativă Oraș Pucioasa, Biblioteca Orășenească "Gheorghe N. Costescu", Societatea Scriitorilor Târgovișteni, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Asociația Națională Cultul Eroilor "Regina Maria"/Filiala "Mihai Viteazul" Dâmbovița;

partemeri: Editura "Bibliotheca", Complexul Național Muzeal "Curtea Domnească" Târgoviște, Bioblioteca Județeană Dâmbovița "Ion Heliade-Rădulescu", Centrul Național de informare și promovare turistică Pucioasa, Cercul Militar Târgoviște.

 

Iată acum marile premii: Trofeul "Primăvara Albastră": Gheorghe Cecan (Bălți, Republica Moldova); Premiul I (poezie): Bianca Cristina Stoica (București); Premiul I (proză scurtă): Bianca Cristina Stoica; Premiul I (teatru scurt): Ioana-Alexandra Rizea (Pucioasa); Premiul I (eseu): Patricia Drizaliu (Fieni); Premiul special "George Coandă" al președitnelui festivalului: Alina Stoian (Pucioasa).

 

Juriul național al festivalului: Mircea Horia Simionescu, președinte de onoare in memoriam, Mihai Stan, președinte executiv, George Coandă, Victor Petrescu, George D. Piteș, membri, Luminița Pântea-Gogioiu, secretar. Așadar, la aproape 60 de ani de la lansare, și la a 18-a ediție de la reluare "Primăvara albastră" continuă să fie o prezență de certă notorietate în peisajul cultural românesc.

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Biblioteca Județeană „I.H Rădulescu” Dâmbovița, acreditată ERASMUS
Descoperiri inedite despre personalități istorice
Ecouri după concertul "Romanțele Dorului"
Romanțele dorului au cucerit Sala Radio
Succes pentru programele ERASMUS în Dâmbovița
Sprijin pentru Căminul de bătrâni de la Pătroaia
Elevii cu performanțe deosebite scapă de Evaluarea Națională
Liceele cu zero la Bac merg spre învățământul profesional
28 de unități de învățământ beneficiază de programul "Masă Sănătoasă"
Duminica Înfricoșătoarei Judecăți


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale