Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



20.09.2022 00:20

Editorial


A A

Moartea ultimului mare mohican sovietic (II)

Moartea ultimului mare mohican sovietic (II)

Și astfel, „catastrofa geopolitică”, inevitabil, a avut loc pentru Kremlinul bolșevic. Războiul rece s-a sfârșit, iar „Cortina de fier” s-a destrămat. Să fi fost păcălit la Malta Gorbaciov de către Bush seniorul? Căci după Malta (o altă Ialta, cum zic unii geopoliticieni), zor-nevoie, Gorbaciov a vrut să-și introducă reformele și în țările socialiste „frățești” din preajma est-europeană.

Mai înainte, bătând palma cu vicleanul herr Bundeskanzler Khol, a fost de acord cu dărâmarea „Zidului Berlinului” și cu „reunificarea Germaniei”, spre stupoarea multor cancelarii de pe planetă. Iar dacă, la București, a văzut că Ceaușescu se încăpățânează să fie tot pe contra, a pus de-o „revoluție sângeroasă”, reușind să instaleze la putere „echipa Iliescu”, care, la început, nu și-a dorit altceva decât dezîntinarea de naționalismul ceaușist a socialismului românesc și cantonarea în „sfera de influență” sovietică, renunțând definitiv la readucerea acasă a Basarabiei și a Bucovinei de Nord.

Și, „surprise, surprise”, a urmat o „unconditional surrender” în fața capitalismului democrat liberal în bloc a comunismului est-european. Iar România, după ce gorbaciovista „echipă Iliescu” a dat-o la întors, sărind vesel în barca – reiterez – „democrației originale” și a „capitalismului de cumetrie”, adică profund mafiot, a luat-o direct spre noua Uniune internaționalistă neo-marxistă – UE – și spre posibila ei dispariție de pe mapamond. Moartea ultimului mare mohican sovietic, așadar, lasă, deocamdată, multe și fundamentale întrebări fără răspuns.

Și, la urma urmelor, cine a fost cu adevărat Mihail Sergheevici Gorbaciov? Poate un personaj Dostoievskian. Poate. Și, între timp, țarul Putin a declanșat un război în Ucraina, dorind furibund reînvierea din morți a imperiului sovietic, ăla pe care, de fapt, premiatul Nobel pentru pace, ultimul „lider maximo” de la Kremlin, l-a dus – inconștient, oare? – la deces.

Și totuși, zeci de mii de ruși au trecut, aducându-i omagiul, pe la catafalcul său cu ochii în lacrimi. Putin, însă, nu l-a plâns. Iar eu, cuprins de o „nausee existentielle” istorică, mă întreb cum îl va reține Istoria până la Judecata de Apoi? Până una-alta, numai bunul Dumnezeu știe cum.

 

 

George Coandă



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Să nu ne uităm istoria
Mincinoșii lui Putin (II)
Mincinoșii lui Putin (I)
Prioritățile UE în 2025
Capitalism…comunist bruxellez
România în 2025
"Schimbare de gardă" la Universitatea "Valahia"
Mulțumim, Europa!
Păi ce, e de colo să ai șefia NATO pe mână!?
Alergăm și observăm


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale