Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



07.06.2023 00:20

Editorial


A A

Județul Dâmbovița – de la trecutul istoric la perspective în secolul XXI

Județul Dâmbovița – de la trecutul istoric la perspective în secolul XXI

Unii istorici, dar și alți oameni de cultură, privesc județul Dâmbovița nu numai ca pe unul voievodal, ci și ca pe unul aristocratic în sensul vechimii sale în istoria poporului român și al existenței unor locuri, în frunte cu capitala sa, Târgoviște, care au dăruit vieții culturale și politice nume cu valoare de cariatide la templul eternității românești.

Și acest județ domnesc/voievodal și aristocratic, a reapărut pe harta teritorial administrativă a României în 1968, după ce a fost alungat de pe aceasta în anii ’50 și începutul celui de-al șaptelea deceniu al secolului XX, împărțit, aș spune tranșat, între ineficientele regiuni de inspirație bolșevic stalinistă, Argeș, București și Prahova. A reapărut, deci, în epoca unei ușoare liberalizări naționale a socialismului și a înregistrat un adevărat boom economic, social și cultural.

Oricine ar spune, din oportunism sulfuros, că nu a fost așa, minte. Și cine minte, nu face altceva decât să siluiască istoria. E adevărat că finalul socialismului românesc a fost unul ancrasant și dogmatizat, dar a lăsat o moștenire deloc de neglijat, România fiind, totuși, catalogată de marile agenții internaționale de rating ca fiind „țară mediu dezvoltată”, însă după 1989, reîntoarsă în capitalism, unul de sorginte mafiotă, colcăind de trădători, vânduți pe cei 30 de arginți ai lui Iuda, s-a prăbușit într-un halucinant dezastru din care nici județul Dâmbovița n-a scăpat.

A trebuit să treacă câteva decenii bune (pardon, rele) pentru ca să înceapă a-și reveni datorită nu atât unor forțe politice, cât unor oameni investiți prin vot de dâmbovițeni să le diriguiască destinul, și cel prezent, și cel viitor. Ceea ce a validat pragmatic zicala că omul sfințește locul.

(va urma)

 

 

George Coandă



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Păi ce, e de colo să ai șefia NATO pe mână!?
Alergăm și observăm
Agenda 2024-2029: Ce este nou pentru educația europeană?
Jurnal de război. Tragica perspectivă (III)
Jurnal de război. Tragica perspectivă (II)
Jurnal de război. Tragica perspectivă
Editorialul ca un ecou de conștiință al opiniei publice
Editorialul ca un ecou de conștiință al opiniei publice
Eram stăpânii Europei
Eternul mărțișor


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale