Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro12.05.2023 00:13

Cuvântul care zidește


A A

Imnografia creștină, izvor al Sfintei Tradiții

Imnografia creștină, izvor al Sfintei Tradiții

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2023 drept „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”, pentru a putea cunoaște și aprofunda teologia imnografică a Sfinților Părinți și a aduce cinstirea cuvenită personalităților marcante ale Bisericii, imnografi, cântăreți și psalți, compozitori și dirijori de coruri. Imnele Bisericii, întrebuințate din plin în serviciile cultului divin public ortodox, sunt expresia învățăturii de credință sau dogma expusă în formă de poezie, pentru a fi cântată în locașul de cult, la slujbele divine.

Creația imnografică bizantină își are obârșia în poezia siriacă și prin aceasta în poezia semitică, mai exact în psalmi, care, pentru mesajul mesianic conținut și bogăția de expresivitate, au fost acceptați fără rezerve în cultul liturgic al Bisericii. În a doua jumătate a secolului al IV-lea ia naștere cântarea antifonică, când se poate vorbi de primele creații imnografice, care se manifestă întâi mai timid, apoi cu deosebită amploare.

Imnografia se dezvoltă abia din secolul al IV-lea, datorită înmulțirii sărbătorilor, dar și din cauza ereziilor. Începând cu secolul al IV-lea, imnul bisericesc a ajuns să-și definească o imagine proprie și consacrare liturgică. Folosirea lui în disputele hristologice consemnează o imnografie analitică, abordare teologică-dogmaticăexplicativă, având o preocupare didactică și sistematică. Imnografia a avut un rol apologetic, de răspândire a adevărului revelat, dar și de catehizare și de întărire în credință a creștinilor, făcând posibilă cunoașterea învățăturii bisericești de către cei neștiutori de carte, dar și de către cei care nu pot înțelege greutatea dogmelor, făcându-le accesibile tuturor oamenilor care nu se ocupă cu studiul aprofundat al teologiei.

În cuprinsul cultului, Scriptura se unește cu Tradiția și Biserica, fiind împreună expresie a lucrării continue a Duhului Sfânt în lume. În cultul ortodox există un echilibru între funcțiunile cultului: didactic, latreutic și harismatic. Prin jertfa euharistică se aduce preamărire lui Dumnezeu-Tatăl, iar lecturile biblice pregătesc pentru înțelegerea și primirea harului prin Sfintele Taine.

Avântul inspirației, pietatea profundă, bogăția ideilor teologice și expresia lirică a sentimentului religios exprimate în imnografia creștină, au atras admirația și satisfacția intelectuală a teologilor și istoricilor literari dintotdeauna.

Prin urmare, imnografia bizantină reprezintă o teologie pe înțelesul tuturor, care are scopul de a-l conduce pe credincios pe calea mântuirii, spre atingerea scopului său ultim, adică preamărirea lui Dumnezeu și dobândirea vieții veșnice încă din viața pământească.

 

 

Pr. dr. Cosmin Santi, Parohia Eroilor din Târgoviște

 

 Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Nou proiect pentru Curtea Domnească
"Crizantema de Aur"... din turtă dulce
Peștera Ialomiței trece la programul de iarnă
„Timpuri și Anotimpuri”
„Patrimoniu renăscut - Biserica Sf. Vineri”
Investiții CJD importante pentru cultură și educație
Pescuirea minunată
Străzi cu nume de flori la Malu cu Flori
Comuna Raciu continuă să investească în infrastructura sportivă
Sprijin la Voinești pentru elevi și părinți


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Universitatea „Valahia” la începutul celui de-al patrulea deceniu...

…este pregătită de a-și demonstra maturitatea. Înființată în 1992 de un grup de fondatori curajoși, înfruntând o seamă de piedici, unele găsind și sprijinul necesar în momentul de cumpănă, Universitatea „Valahia” și-a demonstrat viabilitatea, fiind pentru Târgoviște – și reiterez ce s-a mai spus de-a lungul timpului – ceea mai importantă și spectaculară realizare după revoluția din 1989, mai ales... [citește tot...]Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter
Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale