Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



23.06.2022 00:20

Editorial * Corespondență de la Bruxelles


A A

Gata! Ne organizăm? (II)

Gata! Ne organizăm? (II)

Acum vreo 15 ani l-am întrebat pe un spaniol care a fost cheia, iar mesajul a fost de o simplicitate alarmantă. "Am început să ne organizăm, să identificăm proiectele strategice în special de infrastructură și să gândim ca un stat membru. Am avut o abordare axată pe dezvoltare, în care am alocat buget național consistent unde era necesară complementaritate la fondurile europene".

Când vorbim de UE avem doi piloni fundamentali, cel al fondurilor europene, dar și cel - în special - al politicilor europene. Deși nu pare spectaculors, în fond legislația și regulile sunt tehnice, aici o țară demonstrează maturitatea. Voință politică este importantă, dar expertiza tehnică devine crucială.

România are o prioritate în a avea mai mulți experți în Ministerul Fondurilor Europene și acest lucru este bun. La paritate însă, la fiecare expert de fonduri, României îi trebuie un expert pe politicile sectoriale. Da, sute de experți...

Programul de Euroconsilieri, lansar în 2002, a fost mănușa de expertiză pentru a duce practice România în UE. S-a bazat pe promoțiile care au început studiile europene la Cluj sau București. Ne amintim că prima Facultate de Studii Europene din România a fost lansată la Cluj în 1995.

Președinția românească a UE din 2019 ne-a arătat ce important este să ai resursa adaptată pentru a juca la vârf în multilaterala europeană, dar și să fim organizați pe măsură. E imperativ să clădim țesutul instituțional de expertiză. Vestea bună, că trebuie și un vector de comunicare materialist, prin expertiză europeană vom avea mai bun mecanism de absorbție a fondurilor europene.

Apropo, noi că români trebuie să lansăm procedurile de a deveni mai eficienți la nivel european. În naivitatea noastră, chiar credeți că alte țări europene vor avea interesul să ne formeze și să ne propulseze în topul influenței europene?

Dan Luca



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale