Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



14.06.2022 00:19

Pe scena Teatrului Tony Bulandra și pe străzile din Târgoviște,


A A

Festivalul Babel a revenit în forță

Festivalul Babel a revenit în forță

Ștefan Khalil


 

După doi ani în care Festivalul Babel nu a mai putut avea loc din cauza pandemiei, acesta a revenit cu ediția numărul X și se desfășoară la Târgoviște în perioada 10-19 iunie 2022. Primul eveniment a fost spectacolul „The Third Reich” (Al treilea regat), regia: Romeo Castellucci, Societas Raffaelo Sanzio, Cesena, trupă de artiști din Italia. Acesta a avut loc vineri seară în sala Cinematografului Independența din Târgoviște. După acest moment, în foaierul Cinematografului Independența a fost organizată deschiderea oficială a Festivalului Babel. La acest moment au participat directorul Teatrului Tony Bulandra, Mihai Constantin Ranin, selecționerul Festivalului Babel, Liviu Cheloiu, actorii și regizorii care vor oferi spectacole de neuitat târgoviștenilor și nu numai în această perioadă. În debutul festivității de deschidere, un grup de elevi au intonat imnul Babel. După acest moment, toți cei prezenți au fost invitați să ia parte la Vernisajul expoziției de sculptură a artistului Ion Tămâian. Directorul Constantin Ranin a luat cuvântul în cadrul deschiderii oficiale a festivalului, anunțând că particularitatea festivalului din acest an este dată de faptul că, în afara pieselor de teatru, publicul va avea oportunitatea să vizioneze și o serie de filme artistice.

„După doi ani de pandemie, reușim din nou să ne îmbrățișăm și să ne îmbrățișăm prietenii de foarte departe.  Acest festival nu este numai despre teatru. Sigur că teatrul este cel mai bătrân. În cadrul deschiderii Festivalului Babel avem și Vernisajul Salonului de Artă Babel, al artistului plastic – maestru sticlar Ion Tămâian, care vine dintr-o altă viață a mea de pe vremea când eram sibian. Mă bucur că-i văd lucrările, pentru că nu îmi permit să le cumpăr.  Invit alături de mine «boardul» Festivalului Babel. Liviu Cheloiu – selecționer festival, director executiv Babel, Dieter Topp - specialist rețele de teatru, jurnalist – Theater Networking Specialist, din Germania, Jeungwoo Soon – regizor, profesor Kyongg University, din Coreea de Sud, Scott Johnston – regizor și profesor, din Scoția, Vidyandidhee Vanarase – regizor, profesor, founder director of International Association for Performing Arts and Research, din India”, a declarat Mihai Constantin Ranin, directorul Teatrului Tony Bulandra. Tot vineri seară a mai avut loc spectacolul „Ooups!”, mișcarea scenică: Jordi L. Vidal, Jordi L. Vidal Company, Belgia”, organizat la Curtea Domnească. De la ora 22, străzile municipiului Târgoviște au fost animate de Parada artiștilor. Traseul a început de la Parcul Chindia, a continuat cu Calea Domnească, Bulevardul Mircea cel Bătrân, Bulevardul Carol I, ultima oprire fiind scuarul de fața teatrului Tony Bulandra. Parada a fost însoțită de fanfară și tobe.

În cea de-a doua zi a festivalului a avut loc și prima conferință de presă, organizată în Foaierul Teatrului Tony Bulandra. La aceasta au participat directorul Mihai Constantin Ranin, Liviu Cheloiu, selecționerul festivalului, artistul de sculptură, Ion Tămăian și alți actori care vor urca pe scenă în această perioadă. Primul care a vorbit la microfon a fost Mihai Constantin Ranin, care a oferit mai multe detalii despre festivalul care se desfășoară în aceste zile la Târgoviște și trimite Vechea Cetate de Scaun pe harta marilor destinații de teatru ale lumii. „Rostul Babelului este de a aduce împreună omeni, oameni care să aspire la fericire,armonie. Sigur, vorbesc ca un budist, dar nu sunt. Noi am întors Turnul Babel, acel simbol al neînțelegerii și am adus limbi, limbaje pentru a crea prin intermediul artei un soi de comuniune”, a transmis Mihai Constantin Ranin. Nu în ultimul rând, artistul Ion Tămâian a vorbit despre experiența pe care o trăiește în aceste zile în cadrul Festivalului Babel, la Târgoviște: „Este o mare plăcere de a lua parte la acest moment. De foarte mult timp mă pregătesc să vin în Târgoviște. În timp ce aranjam lucrările mele și diferite cuburi, printre ele se plimbau niște copii, care alergau printre ele și își făceau poze cu ele. După mi-am dat seama că acei micuți aveau un respect față de artă, față de ceea ce se întâmpla acolo. În felul acesta mi-am dat seama că lucrările mele pot să trăiască și într-un astfel de mediu, nu doar într-unul a unui al unei atmosfere de muzeu, ci și într-o atmosferă animată”.

Tot sâmbătă au mai avut loc numeroase evenimente: de la ora 14:00, Sala Studio a TTB, Workshop de body percussion & beat-boxing, Jordi L. Vidal Company, Belgia. La ora 17:00 și 19:30 Cinematograf Independența, The Third Reich, regia: Romeo Castellucci, Societas Raffaelo Sanzio, Cesena, Italia. După care, începând cu orele 18:00 Foaier TTB, Vernisaj al Salonului de Artă Babel cu artist plastic – pictor Carmen Olteanu și artist plastic – maestru sticlar Ion Tămâian. La ora 19:00 Sala Mare a TTB, Evita – Tango, un spectacol de Mc Ranin, Teatrul Tony Bulandra Târgoviște, România. De la 20:30 Cinematograf Independența, Theatron (un documentar despre Romeo Castellucci), regia: Giulio Boato. La 22:00 Piața Mihai Viteazul, Barbarossa Samba Group, România. Cea de-a treia zi, duminică, 12 iunie, a continuat tot cu numeroase evenimente. Începând cu ora 18:00, la Sala Studio a Tony Bulandra a avut loc evenimentul „Beckett”, Facultatea de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca.

 

Vernisaj cu participarea ministrului Culturii

 

Ieri, 13 iunie, pe agenda de activități s-au regăsit numeroase evenimente, printre care prelegerea susținută de JeungWoo Son, profesor la Universitatea Kyonggi din Seoul, Președinte al Korean Theatre Association, Coreea de Sud, precum și spectacolul KASSANDRA, regia: Despoina Sarafeidou, Evangelia Andritsanou. Un eveniment de amploare, cu participare ministerială, a avut loc la Teatrul „Tony Bulandra”, de la ora 19.00: Vernisajul expoziției de pictură „Amprente ale lumii mele”, semnată de artista Carmen Olteanu, în foaierul teatrului. Au fost prezenți la acest eveniment cultural din cadrul festivalului Babel, ediția a X-a: Ministrul Culturii – Lucian Romașcanu, însoțit de prefectul județului Dâmbovița -  Claudia Gilia; președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, deputatul PSD Radu Popa și, nu în ultimul rând, primarul municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan.

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Investiții masive în infrastructura educațională la Dobra
Salonul Anual de Grafică-Desen „Marin Petre Constantin”
Vernisajul Expoziției Itinerante „Ochii Femeilor/Women’s Eyes”
Olimpiade naționale de limbi străine la Târgoviște
Sfânta Maria Egipteanca: Exemplu de transformare și smerenie
Trasee culturale prin Târgoviște
Noi succese ale micilor balerine din Târgoviște
„Cavaleri de Târgoviște”
Urcând treptele duhovnicești spre Înviere
Programul național pentru reducerea abandonului școlar


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)

Pe măsură ce alegerile prezidențiale din România de peste Prut/Republica Moldova se apropie, Kremlinul putinist n-o slăbește din cătarea lui criminală. Printre armele pe care deja le-a pus în bătaie sunt și politicienii românofobi, unii dintre aceștia de neam românesc (!?), și politruci ruși de la Tiraspol, și găgăuzii delicatetei bașcane Evghenia Guțul cu sufletul tot dăruit țarului Putin și cu un kalașnikov pitit sub fustă. Este... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale