Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro14.02.2024 00:18

În urma unei licitații


A A

Extraordinară achiziție de carte veche de către Arhiepiscopia Târgoviștei

Extraordinară achiziție de carte veche de către Arhiepiscopia Târgoviștei

Arhiepiscopia Târgoviștei a realizat, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon, în urma unei licitații, o importantă achiziție de carte veche. Astfel, au fost introduse în patrimoniul Eparhiei noastre următoarele volume:

„Îndreptarea Legii”, cel mai important codice de legi apărut în Țările Române în Evul Mediu, Târgoviște, 1652, exemplar foarte rar. Alături de Biblia de la București, din 1688, și de Cazania lui Varlaam, din 1643, ”Îndreptarea Legii” reprezintă unul dintre cele mai valoroase monumente ale Umanismului românesc.

„Apostol”, editat de Mitropolitul Teodosie al Țării Românești, din vremea Sf. Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, Buzău, 1704, piesă extrem de rară, de colecție. Acest text biblic românesc reproduce versiunea apărută în timpul domniei Voievodului Șerban Cantacuzino. Cartea a apărut în timpul domniei Sf. Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, cu blagoslovenia Mitropolitului Țării Românești, Teodosie, imprimându-se la Buzău, prin strădania Episcopului Damaschin.

„Triodion”, editat de Frăția Ortodoxă din Lvov, tipărit la Lvov, 1688, cu 9 gravuri, piesă excepțională, de colecție. Cartea aceasta face parte din seria monumentelor culturii scrise apărute în Ucraina, la Kiev și Lvov, în epoca Mitropolitului Petru Movilă, având la bază ediția apărută la Lvov, în 1642, sub patronajul spiritual al cărturarului umanist român, urmând îndeaproape ediția apărută, tot la Lvov, în 1663.

„Triodul Săptămânii Mari”, editat de Mitropolitul Daniil al II-lea al Țării Românești, tipărit de Stoica Iacovici în tipografia Mitropoliei din București, 1726, în ediție princeps, sub patronajul domnitorului Țării Românești, Nicolae Mavrocordat.

„Mărgăritare adică cuvinte de multe feluri", de Sfântul Ioan Gură de Aur, București, 1746, tipărită în timpul Mitropolitului Neofit.

Aceste exemplare vor îmbogăți colecția de carte a Muzeului Arhiepiscopiei Târgoviștei din cadrul Reședinței eparhiale.

 

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei

 
Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Urcând treptele duhovnicești spre Înviere
Programul național pentru reducerea abandonului școlar
Nouă achiziție de carte veche la Arhiepiscopia Târgoviștei
Copiii de la Centrul de zi „Sfânta Maria” în vizită la Mănăstirea Bâldana
Ajutor pentru Centrul de copii cu Autism și Sindrom Down „Sfânta Maria”
Meditație la Duminica a 3-a din Post
Încep înscrierile pentru clasa pregătitoare
Proiect de relocare a Grădiniței nr 2
Biblioteca Județeană „I.H Rădulescu” Dâmbovița, acreditată ERASMUS
Descoperiri inedite despre personalități istorice


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Actorii instituționali ai politicii de energie

Comisia Europeană, brațul executiv al UE, propune politicile energetice la nivelul blocului comunitar, responsabil pentru program, planurile strategice, de management și raportare fiind comisarul pentru energie Kadri Simson. Aceasta este un politician estonian, aparținând Partidului Popular European. Direcția Generală Energie (DG ENER), din cadrul Comisiei, condusă de directorul general Ditte Juul Jørgensen, dezvoltă politica... [citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale