Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



08.12.2023 00:20

Editorial * Corespondență de la Bruxelles


A A

Capacitatea administrativă a țărilor UE

Capacitatea administrativă a țărilor UE

Un concept mult dezbătut, încă din perioada negocierilor de aderare, a fost legată de capacitatea administrativă a țărilor europene de a implementa politicile europene. Desigur, aceasta poate varia semnificativ de la o țară la altă. Capacitatea unui stat membru de a implementa eficient politicile UE depinde de diverși factori, inclusiv de cadrul instituțional al țării, eficiența administrativă, sistemele juridice, resursele financiare și voința politică. Comisia Europeană oferă îndrumări, asistență tehnică și programe de finanțare pentru a ajuta statele membre să își îmbunătățească capacitatea administrativă și sistemul de a implementa politicile UE în mod eficient.

În plus, învățarea de la egal la egal și schimbul de bune practici între statele membre pot contribui, de asemenea, la consolidarea capacității administrative în întreaga Uniune Europeană. Cu toate acestea, provocările persistă și sunt necesare eforturi continue pentru a asigura implementarea consecventă și eficientă a politicilor europene în toate statele membre.

Discutăm enorm despre sistemul de decizii și dacă e pregătită UE pentru o extindere la 30+ țări, dar doar la nivel politic. Funcționarul european joacă un rol enorm, dar puțini sunt aceea care discută deschis despre evoluția sa. O temă de suflet este legătură dintre funcționarul european și țara sa de origine. Există un potențial fantastic pentru a asigura posibile mobilități de la nivelul european spre adminsitratia națională cu beneficii substanțiale la nivel de individ, dar și pentru întreaga construcție europeană.

De fapt aceste scheme funcționează ad hoc, mai ales la nivelul Președinției UE a unor țări membre. De exemplu, în primul semestru al anului 2019 a fost, în premieră, Președinția UE a României. Câteva zeci de funcționari europeni au fost detașați în domenii prioritare identificate de administrația natională pentru a realiza o mai bună fluiditate a agendei decise.

Există acum un potențial enorm de a lansa un program permanent cu scheme de mobilități ale funcționarilor de la structura europeană spre administrația națională. Desigur, putem extinde această prezență chiar în ministerele de linie din capitalele UE. Cu siguranță vom avea o mai bună înțelegere a proceselor integratoare, dar vom oferi și posibilități concrete europenilor să ajute direct țările din care au plecat.

 

 

Dan Luca



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Importanța identificării candidatului ideal
Crin Antonescu de ce nu?
Se întețește lupta pentru „tronul” de la Cotroceni
„Reziștii” nu înțeleg că sunt pe făraș...
Remco în Schepdaal
Rolul concesiilor strategice în construcția europeană
Descrețirea inovației (II)
Descrețirea inovației (I)
"La Piovra" valahă (II)
"La Piovra" valahă


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale