Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



30.05.2023 00:14


A A

„Primăvara albastră” - o ediție care a stat sub semnul excelenței

„Primăvara albastră” - o ediție care a stat sub semnul excelenței

Împreună cu marile festivaluri naționale „Crizantema de aur” (muzical) și Moștenirea Văcăreștilor (literar), „Primăvara albastră” (de cultură și literatură) de la Pucioasa formează, și se poate spune pe bune dreptate, „tripleta veteranilor”, cu valoare emblematică, a culturii dâmbovițene. Căci, de pildă, în cazul Festivalului național de cultură și literatură „Primăvara albastră”, acesta a fost lansat în urmă cu 59 de ani- din anumite considerente a fost întrerupt și reluat acum 19 ani, iar astăzi, reînnodând tradiția, a adus-o la un palier de înaltă reprezentativitate.

Ediția din acest an s-a desfășurat între 24 și 26 mai sub auspiciile Consiliului Județean Dâmbovița/Centrul Județean de Cultură, Consiliul Local și Primăria orașului Pucioasa, Bibliteca Orășenească „Gheorghe N. Costescu” din aceeași localitate, Societatea Scriitorilor Târgovișteni și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România/Filiala „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița, Centrul Cultural European și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Pucioasa, Biblioteca „Vasile Voiculescu” din Bezdead, în parteneriat cu Editura „Bibliotheca”, Biblioteca Județeană „Ion Heliade  Rădulescu” din Târgoviște și Cultul Eroilor „Mihai Viteazul” Dâmbovița. 

24 mai Pucioasa. Centrul Cultural European. Momentul de deschidere a ediției a XIX-a din cea de-a doua serie a festivalului: au transmis mesaje de apreciere și de succes ing. Constantin Ianeț, viceprimar al orașului Pucioasa, Mihai Stan, președintele Societății Scriitorilor Târgovișteni, președintele juriului, Victor Petrescu, istoric și critic literar, și George Coandă, președintele festivalului și inițiatorul său. Momentul de deschidere a fost moderat de Luminița Pântea-Gogioiu, director executiv al festivalului, manager al Bibliotecii Orășenești „Gheorghe N. Costescu” Pucioasa. A urmat un recital din poezia proprie, dedicată copiilor, susținut de poetul Constantin Voicu și, în sfârșit, sub egida Editurii „Bibliotheca” din Târgoviște, scriitori Maria Panțuroiu, George D. Piteș și Florian Tănase și-au recomandat cele mai recente volume de versuri și de proză care le poartă semnătura.

-           25 mai: Itinerar de documentare pe pitoreasca vale a Bizdidelului. Membrii din juriul festivalului, dar și concurenți, au avut prilejul să admire peisaje de o frumusețe tăindu-ți respirația, iar la Biblioteca Comunală „Vasile Voiculescu”, găzduită de Casa de Cultură „Mihai Eminescu”, amfitrion fiind bibliotecara Izabela Murturiu, a avut loc o dezbatere care a vizat perspectiva literaturii române în era virtualului, dar și despre eminescoaversiunea promovată, asemenea unui asasinat, de cătrre neomarxiști/progesiștii mioritici.

-           26 mai: Pucioasa. Centrul de Cultural European. Final de ediție. În aplauzele frenetice ale tuturor spectatorilor, ansamblul de dansuri populare al elevilor „Cununa Brăneștiului” a evoluat spectacular pe scena Centrului Cultural European, specialistă în etnofolclor Gabriela Țopa relevând în continuare valoarea inestimabilă a bogatului folclor românesc. Următoarea secvență a fost oferită de scriitoarea Cornelia Muraru care și-a lansat volumul de versuri recent apărut. Și, în sfârșit Gala premiilor, așteptată cu sufletul la gură și de concurenți, și de publicul din sală, oficiată de cunoscutului artist liric Florin Georgescu, managerul Centrului Județean de Cultură, ing. Constantin Ianeț, viceprimarul orașului Pucioasa, prof. dr. George Coandă și Luminița Pântea Gogioiu, și, respectiv, directorul executiv al festivalului. Trofeul „Primăvara albastră” – Alina Stoian (Pucioasa). Premiul special „George Coandă”, al președintelui festivalului – Ioana Alexandra Rizea (Pucioasa). Premii principale și premii speciale ale Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu”, editurii Biblioteca, Societății Scriitorilor Târgovișteni, Bibliotecii Orășenești Pucioasa, Centrului Național de Promovare Turistică Pucioasa și al unor reviste au fost conferite unor concurenți din București, Suceava, Constanța, Medgidia, Pucioasa.

-           Staff-ul festivalului: președinte George Coandă, director Florin Georgescu, director executiv: Luminița Pântea – Gogioiu.

-           Juriul festivalului: Mihai Stan președinte; Victor Petrescu, Goerge Coandă, George D. Piteș, George Canache – membri,  Luminița Pântea Gogioiu – secretar.

-           Și, ca o concluzie, se poate spune că ediția din 2023 a Festivalului Național de Cultură și Literatură „Primăvara albastră” a stat, indubitabil, sub semnul excelenței!

Victor Muntean



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Agricultura a contribuit cu 7% la economia județului Dâmbovița în 2022
Mobilizare pentru "Ora Pământului" la Titu
„Donarea... nu este o tranzacție”
"Clasa politică este depășită total din toate punctele de vedere"
Dispensar Uman nou-nouț la Niculești
785 de lămpi economice la Potlogi
Flori și zâmbete oferite de structurile MAI
Criză cronică de medici la Ambulanță
Stocuri suficiente la grupele de sânge 0 și A
Cursuri de calificare la AJOFM Dâmbovița


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Păi ce, e de colo să ai șefia NATO pe mână!?

George Coandă


Herr Klaus Werner Iohannis, încă președintele României (după unii umoriști răi de gură, Românabsurdistan, și, poate că mă veți acuza de lipsă de… patriotism, cu care sunt de acord), deunăzi, după ce a dat o fugă până-n Muntenegru, ca să-și mai adauge pe agenda sa de neobosit globe-trotter încă un stat, fie el cât un județ, așa, pe după-amiază, de la pupitrul... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale