Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro13.03.2023 00:20

Editorial * Corespondență de la Bruxelles


A A

20 de ani pentru Clubul Românilor din Bruxelles

20 de ani pentru Clubul Românilor din Bruxelles

De-a lungul ultimele 20 de ani au fost diverse interacții între românii care lucrează în afacerile europene și instituțiile Statului Român. Este de remarcat Clubul œRomânia-UEœ Bruxelles, din perioada 2003–2008, dar și GrupRomânia, din perioada 2009–2010. Majoritatea acțiunilor și proiectelor au dinamizat relaționarea între români cu scopul de a eficientiza statutul României ca membru al Uniunii Europene.

În calitatea de inițiator și fondator al Clubului œRomânia-UEœ e interesant de reanalizat acel moment, pentru a avea forța în a identifica noi soluții pentru continuarea proiectului european al țării noastre. Existau deja atunci români în Bruxelles-ul european, dar încă reprezentau apariții „exotice”. Îmi făcea plăcere când întâlneam un român cu care puteam schimba o vorbă, o idee, despre România și despre aderarea țării noastre la UE. Printr-o conjunctură favorabilă, mă întâlneam destul de des în acea perioadă, cu profesorul Vasile Pușcaș, pe atunci Ministrul Delegat la Ministerul Integrării Europene - Negociator Șef la Uniunea Europeană.

Îi povesteam că nu sunt singurul român care lucra „în sectorul privat din Bruxelles-ul european”. Hotărâsem atunci să lansăm o primă idee - „să construim un prim pod de comunicare” între „România instituțională” și românii din Bruxelles-ul european. Prima discuție avea loc pe 23 aprilie 2002 și o putem considera ca fiind prima întâlnire a românilor din mediul afacerilor europene de la Bruxelles. Am continuat să organizăm întâlniri, cam o dată la 3 luni.

Astfel, pe 4 aprilie 2003 transmiteam primul mesaj în care menționam înființarea Clubului „România-UE” Bruxelles. Nu se poate vorbi de organizație fără evenimente. Am luat inițiativa și am coordonat primul eveniment extern al Clubului, în septembrie 2003, și l-am intitulat „Impactul alegerilor din Parlamentul European din 2004 asupra procesului de lărgire a UE - posibile implicații pentru România”.

În 2006 am lansat un proiect complex, care a solicitat mult efort din partea echipei. Pornind de la rezultatele unui sondaj de opinie al Clubului, realizat în perioada 12 martie – 22 aprilie 2006 asupra imaginii României în Bruxelles, Clubul “România-UE” lansa o provocare pentru a identifica locul pe care România îl ocupă în cadrul Europei lărgite și pentru a propune arii de acțiune de îmbunătățire a contribuției României la proiectul european.

Am dorit și noi să sărbătorim intrarea României în Uniunea Europeană. Am vrut să ne strângem cât mai mulți români la un loc în Bruxelles și să identificăm cum putem să „acționăm și noi mai european”. În prezența primului comisar european provenit din România, Leonard Orban, și a 25 de eurodeputați români, Clubul "România-UE" Bruxelles a organizat pe 6 martie 2007 dezbaterea cu titlul: "Succesul românesc în Bruxelles-ul european".

O poveste interesantă, mai ales pentru cei care au făcut parte din acea mișcare a românilor din Bruxelles-ul european. Acum, majoritatea dintre aceștia sunt în continuare la Bruxelles, lucrează în instituțiile europene ca functionari, unii au decis să candideze pentru pentru Parlamentul European, iar alții să continue activitatea în sectorul privat. Numeric, desigur, a fost o picătură... Să nu uităm totuși că și tinerii români care au venit de la Paris pentru a emancipa România la Revoluția din 1848 au fost tot în jur de 100 de oameni...

 

 

Dan LucaComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Dorul toxic după imperiul defunct (I)
Proiectul european - atacat la „baionetă”
Educația europeană - prioritate strategică a noii Comisii Europene?
Pieri-vor românii? (II)
Pieri-vor românii? (I)
Pe cine trimitem la Strasbourg?
Euro-orașul 2040
Dezbaterea de la Maastricht
Comisar european pentru apărare
Militarii români sunt trimiși iar pe aiurea-n lume…


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale