Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



19.04.2024 00:17

Editorial * Jurnal de război


A A

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante să dea dovadă de calm și reținere”. Nici lumea arabă n-a tresăltat de entuziasm islamic la isprava războinică a Iranului, iar Iordania Hașemită și vecină cu Israelul peste Iordanul Botezului Mântuitorului, precum covorul fermecat din nopțile Șeherezadei, sub palmierii și măslinii Orientului Mijlociu. Dacă Israelul, tot printr-un gest, nu va răspunde măcar „în oglindă”, Teheranul fie că se va considera sfidat, fie că-i va trata pe israelieni de neputincioși și fricoși, uitând că n-au obținut nicio izbândă în noaptea de 13-14 aprilie. De altminteri s-a și grăbit a comunica un fake de ochii lumii: atacul a fost, doar așa, un test avertisment. Suflarea mondială este, după atac, cu sufletul la gură. Washington-ul l-a asigurat pe Netanyahu că va fi, în continuare, aliatul Israelului, dar i-a  cerut cu fermitate să nu riposteze, avertizând ca US Army nu va mărșălui „to Iran”. De ce oare Joe Biden i-ar fi cerut/l-a somat pe Netanyahu să nu lovească Iranul? Rusia abia așteaptă ca Tel-Aviv-ul s-o facă și vâlvătaia unui război să ardă tot Orientul Mijlociu. Astfel, el, va juca kazaciokul după cum îi este pofta asasină în Ucraina și de ce nu, până la Gurile Dunării. Obsesie maladivă geopolitică, doar-doar, va reînhăța Basarabia – pare bizar! – și-a trimis avioanele de luptă să doboare dronele și rachetele ayatollahilor răzbunători, de unde ideea că nu toți închinătorii lui Allah se vor martiri într-un război care nu este al lor. Situația este complicată și în dinamică fluidă și se tot complică. Cât privește România de pe teritoriul căreia au fost ridicate câteva avioane „Typhoon” pe direcția Israel, cu misiunea de a doborî rachete și drone iraniene, va fi luată, în cătarea Iranului drept țintă? Între două iaduri, unul la răsărit (Războiul din Ucraina) și celălalt la miazăzi (războiul dintre Israel și Iran/ terorismul palestinian), România deja a călcat pe „puntea suspinelor”. Peste noapte, prețul petrolului a „sărit în aer”. U.E. e gata să pună sancțiuni strivitoare pe Iran. Cu Rusia vecin și cu China ținându-i spatele, Iranul va da cu tifla Bruxelles-ului. Și unde ne aflăm? Teheranul va ataca iar și iar. Israelul va voi să aibă ultimul cuvânt. Iar noi nu vom pune punct final aici acestui jurnal de război. Rămânem în stare de veghe.

 

 

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?
România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)
România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale